Bästa friluftsutrustningen 2O22

Vad du väljer att addera till din vandring i form av extra utrustning är såklart helt upp till var och en samt till vilket ändamål. Vad som är den bästa friluftsutrustningen för just ditt äventyr beror på många olika faktorer. Ska du på en veckolång fjällvandring på hösten kan pannlampa vara en bra idé medan en skön sovsäck är en bra investering för att slippa frysa om natten. 

Rätt utrustning till rätt äventyr

När det kommer till att hitta den bästa friluftsutrustning för vandringen sätter nästan bara fantasin gränser över vad man kan komma över! Medan vissa gillar att packa lätt och leva efter principen ”less is more” väljer andra att gå motsatta hållet och verkligen nörda ner sig i teknik och prylar.

Vi har valt ut fyra kategorier med tester och recensioner som vi tycker underlättar och gör äventyret en smula roligare och behagligare. Ett bra tält kan göra skillnad mellan bra och dålig sömn vilket är viktigare vad man tror när man är ute i vildmarken. Hand i hand med tältet går sovsäcken som ska hålla dig varm om natten. På senare år har matlagning ute i naturen och under bar himmel blivit en allt mer populärare aktivitet. Det kan sek antingen över öppen eld eller på ett bra campingkök. Till sist har vi testat vilken pannlampa som gör bäst i från sig och som faktiskt kan rädda dig i många situationer när mörkret fallit. Längre ner på den här sidan finns en kortare introduktion till varje kategori och lite korta tips som kan vara bra att ta med sig inför ditt nästa köp.

Tält

Tält kommer i väldigt många olika storlekar och former, du kan hitta allt från singeltält till 20-mannatält. Ett bra och skönt tält bidrar till bättre sömn som är viktigt vid vandringar då det är den tiden på dygnet kroppen får återhämta sig. Om du verkligen vill åt den bästa friluftsutrustningen i alla olika kategorier kan det bli ganska dyrt men om vi skulle tipsa om en sak att lägga lite mer pengar på är det just tältet.

vaude mark xt 3p tunneltält militärgrönt bästa friluftsutrustningen

1. Vaude Mark XT 3P

+ Lätt att slå upp
+ Stabilt
+ Funkar året runt

5/5
FJÄLLRÄVEN KEB DOME 2 TÄLT tvåmannatält med bra ventilation militärgrönt bästa friluftsutrustningen 2020

2. Fjällräven Keb Dome 2 Tält

+ Funkar utmärkt året om
+ Mycket bra ventilation
+ Generös takhöjd

4.6/5
Marmot Haldor 2P camping 4 bästa friluftsutrustningen

3. Marmot Haldor 2P

+ Rymligt
+ Enkelt att sätta upp
+ Stor kapacitet

4/5

Sovsäckar

Med rätt sovsäck behöver natten ute i skogen inte skilja sig mycket från sängen där hemma. En sovsäcks primära uppgift är att hålla ett stillastående lager med luft runt kroppen så att värmen från din kropp kan värma upp sovsäcken och bidra till en god natts sömn. Just en god natts sömn är något man inte ska underskatta när du är ute och vandrar då du samlar energi inför morgondagens utmaningar.

Mountain Equipment Earthrise 400 Regular lätt och varm sovsäck bästa friluftsutrustningen 2020

1. Mountain Equip. Earthrise 400

+ Återvunnet material
+ Lätt att packa ner

5/5
FJÄLLRÄVEN SKULE TWO SEASONS sovsäck med bra passform bästa friluftsutrustningen 2020

2. Fjällräven Skule Two Seasons

+ Rymlig passform
+ Står emot fukt bra

4.3/5
Vaude Sioux 400 S Syn bekväm sovsäck för tre säsonger

3. Vaude Sioux 400 S Syn

+ Mycket prisvärd
+ Bra justeringsmöjligheter

3.6/5

friluftskök

Inget slår känslan av att laga mat under bar himmel och att göra det på ett bra stormkök gör upplevelsen ännu bättre. Ett friluftskök, som det också kallas, blir en central samlingsplats att förenas kring efter en lång vandring för att koka en kopp kaffe eller tillaga något gott.

MSR REACTOR 2.5L STOVE SYSTEM campingkök stormkök bästa friluftsutrustningen

1. MSR Reactor 1.7l Stove System

+ Hög prestanda & låg vikt
+ Funkar bra i kyla och vind

4.8/5
PRIMUS MULTIFUEL III stormkök campingkök bästa friluftsutrustningen

2. Primus Multifuel III

+ Kraftfull låga
+ Fungerar med alla bränslen

4.4/5
Optimus Crux Lite Solo Cook System stormkök friluftskök campingkök billigt lätt vikt

3. Optimus Crux Lite Solo Cook

+ Tar nästan ingen plats
+ Låg vikt

3.9/5

PANNLAMPOR

En bra pannlampa är att föredra när solen går ner och det är dags att resa tältet eller laga till kvällens måltid. Fördelen med just pannlampan är att du får båda händerna fria och kan ägna dig åt allt från att läsa en bok till att hitta rätt i din packning. Den bästa friluftsutrustningen behöver inte alltid vara den dyraste men i det här testet blev det så. Däremot kan du hitta väldigt bra alternativ inom just pannlampor för en billigare peng. 

MILA ORION Med NACKBATTERI smidig och lätt bästa friluftsutrustningen

1. Mila Orion M. Nackbatteri

+ Smidig
+ Reservläge

4.8/5
SIlva Cross trail 5x pannlampa med god sikt bästa friluftsutrustningen

2. SILVA Cross Trail 5x

+ Regntålig
+ Lång sikt

4.4/5
black diamond pannlampa med god sikt bästa friluftsutrustningen

3. Black Diamond Storm 375

+ Anpassningsbar ljusstyrka
+ Olika ljuslägen

4/5

Fler recensioner

Jackor

Vi har testat de 5 bästa jackorna för vandring och friluftsliv 2022

Fjällräven Vidda Pro Trousers vandringsbyxor vindtåliga och vatenavvisande

Vandringsbyxor

Vi har testat de 5 bästa vandringsjackorna för vandring och friluftsliv 2022

Ryggsäckar

Vi har testat de 5 bästa vandringsryggsäckarna för vandring och friluftsliv 2022

VID VAL AV friluftsutrustning SKA DU TÄNKA PÅ:

Tält

Vid val av tält ska du fråga dig saker som: ska du tälta på sommaren eller vintern? Hur mycket får tältet väga? Hur många är ni? Ska det få plats i din ryggsäck? Allmänt brukar vi säga köp rätt tält direkt. Det kan vara värt att betala lite extra då ett tält ofta håller i många många år och är en återkommande faktor för trivsel under dina äventyr och vandringar. En annan sak man ska beakta är slitstyrkan. Det är skillnad på att tälta i en snöstorm eller på en ljummen sommaräng. Välj tält med rätt tyg därefter. Att sköta om ditt tält regelbundet ökar både livslängd och komfort. De flesta tält är utformade för att hålla under många äventyr och resor men om du missköter ditt tält kommer det snart ge vika. Revor, väta och UV-strålar är tältets största fiender som man måste ta hänsyn till.

Det finns som sagt tält i de flesta former men två av de vanligaste tältsorterna är tunneltält och kupoltält. Tunneltältet kräver fäste i marken i form av pinnar och linor, fördelen är att det väger mindre i förhållande till det utrymme du får. Kupoltältet är självstagande och används med fördel när man rör sig i terränger där markpinnar inte går att fästa. Tältduken på ett kupoltält spänns åt bra vilket leder till en tystare upplevelse under natten.

Sovsäck

När du väljer sovsäck är det viktigt att du vet under vilka förhållanden den ska användas. Skillnaden mellan en sovsäck för sommaren och vintern är stor. Ett annat beslut som du behöver ta ställning till är om du vill ha syntet eller dun som fyllning. Båda har sina fördelar. En sovsäck med dun är både lättare, varmare, mer hållbar och tar mindre plats vid transport. Det negativa med dun är att det inte går bra ihop med fukt då isolationsförmågan blir betydligt sämre samt att det är dyrare än syntetisk fyllning. Syntet är inte bara billigare utan är även ett bra alternativ för allergiker.

Precis som med till exempel jackor och byxor så är det viktigt att du väljer en sovsäck som passar din kroppsform. Sovsäcken får inte var för trång då isolation som pressas ihop tappar sin förmåga. Är den för stor å andra sidan kommer din kropp inte kunna värma upp säcken. Det finns två former på sovsäckar, mumieformad som har en kroppsnära design som passar bra för vinteranvändning samt rektangulär form, som har en lösare passform och som kan öppnas upp och användas som täcke.

Ett bra generellt tips är att välja en sovsäck som är lite varmare än vad du behöver. Den bästa friluftsutrustningen ska även vara den skönaste tycker vi. På sommaren kan du enkelt ventilera med hjälp av dragkedjan. Om du är mer erfaren och ska övernatta ute under vintern kan en vintersovsäck vara ett bra köp. Köp då hellre billigare sommarsovsäck och ha som komplement till sommarvandringen.

campingkök

I jakten på den bästa friluftsutrustningen kan det vara bra att nörda ner sig lite, och när det kommer till campingkök kan du göra just det. Det finns ett brett utbud av många olika typer men när du ska välja campingkök kommer du först behöva välja vilken typ av brännare du ska ha. Det finns tre grupper av brännare: rödsprit, gas eller multifuel. 

Rödsprit är den vanligaste typen av av stormkök. Ett enkelt kök där du har en liten bägare som fylls med rödsprit som brännare. Detta är ett bra nybörjaralternativ då det är mycket enkelt att bruka. En brännare som drivs av gas är lätt och har hög effekt. Detta är den populäraste brännaren då gasen är enkel att både använda och att bära med sig. Funkar dock ej bra under vinterhalvåret. En multifuelbrännare går på bensin, fotogen och lampolja och är en allsidig brännare. Bränslet ger hög effekt och är säker samt funkar bra under vinterhalvåret. Utöver vilken typ av brännare ditt campingkök ska ha bör du ta hänsyn till är vikt och prislapp.

pannlampa

Det du ska tänka på vid val av pannlampa är vad du ska använda den till primärt. Saker som ljusstyrka, storlek och vikt, batteritid och pris är de främsta egenskaper du ska kolla på. Ljusstyrkan på pannlampor mäts i lumen och ger dig en bra uppfattning om hur stark lampan är. Ju högre lumen, desto starkare lampa. Har du mycket packning kan en lättare lampa med ett singelbatteri vara ett bra alternativ. Ska lampan användas frekvent ökar kravet på batteritid vilket leder till en tyngre lampa.

Om du är en erfaren äventyrare och ställer högre krav på din lampa kan du börja titta på övriga funktioner som vattentäthet, ljuseffekter eller temperatur på färgen. Slutligen vill vi betona att häftiga effekter och en stark lampa är sekundärt till hur pannlampan faktiskt sitter på ditt huvud.