Bästa vandringsbyxorna 2O22

Vad ska man tänka på för att hitta de bästa vandringsbyxorna? Vandringsbyxor är ett allsidigt plagg som kan användas till mer än en sak, detta på grund av att de oftast är slittåliga, har flera funktioner och andas bra. Som vid val av övriga friluftskläder så bör till val ske utifrån förutsättningar och vilket klimat du kommer röra dig i. Rätt val av ett par hållbara, sköna och praktiska byxor kan få din vandring att kännas som en behaglig promenad.

Vägen till den bästa vandringsbyxan

Att ett par vandringsbyxor ska vara sköna, hållbara och praktiska för att kunna titulera sig som de bästa vandringsbyxorna, det skriver nog de flesta under på. Sedan är det tycke och smak som avgör, vissa föredra en tjockare byxa som står emot väta bra medan andra vill ha en tunnare och lättare byxa som kanske upplevs som smidigare. Många vandringsbyxor har förstärkning vid rumpa och knän, just för att här är slitaget som högst. En annan vanlig funktion är möjligheten att göra om långbyxan till en kortbyxa eller trekvartsbyxa med hjälp av dragkedjor. Något som kan komma väl till pass om man vandrar i områden där vädret kan slå om fort eller bara för praktisk ventilationsmöjlighet vid varmare vandringar under sommarhalvåret. Vid vintervandring ska förslagsvis ett par tjockare byxor införskaffas i kombination med ett par underställsbyxor.

1. Lundhags Makke Pant

Lundhags Makke Pant vatten och vindtåliga av högsta kvalitet
4.7/5

+ Mycket bra rörelseförmåga
+ God ventilation

+ Brett användningsområde
– Ovan passform till en början

- Bäst i test! VandringsByxan för entusiasten

Lundhags är ett friluftsvarumärke från Jämtland i Sverige som sedan 1923 tillverkar högkvalitativa produkter i klassisk skandinavisk design. Grundaren Jonas Lundhags ambition var från början att erbjuda kängor som skulle hålla en livstid. Den ambitionen om hållbarhet och funktion finns kvar än idag och är kärnan i Lundhags filosofi.

Lundhags Makke är tillverkade i 65% återvunnen polyester och 35% organiskt bomull. Byxorna är försedda med Schoeller Dry Skin Softshell stretchmaterial på utvalda områden för att förbättra rörelse och flexibilitet. Byxan är behandlad med DWR vilket gör den vattenavvisande.

Lundhags Makke kan vid en första provning kännas aningen tighta men du blir snabbt förvånad över med vilken lätthet du rör dig i väl ute på vandringen. Detta just just på grund av stretchmaterialet och komforten i midjan är hög då kan ställa in byxan efter din kropp även utan bälte. Nedtill vid byxans slut finns det krokar som kan fästas i kängorna för extra skydd. I övrigt finner vi ventilationsdragkedjor på insida lår vilket kan vara användbart och skönt vid vandring i varmare klimat.

För den lite högre prislappen förväntar man sig en mycket bra vandringsbyxa, vilket Lundhags Makke också är! Den kommer bidra med slitstarkt skydd och högsta rörelseförmåga under dina vandringar under lång tid framöver vilket gör det här till de bästa vandringsbyxorna i vårt test. Plus också för att den här modellen kommer i en rad snygga färger.

2. Norröna Svalbard Flex1 Pants

Nordfjell Explore Pro Pant bästa friluftsbyxorna 2020 funktionsbyxa
4.4/5

+ Mångsidiga
+ Passformen
– Inte tålig mot grenar och liknande påfrestningar

- vandringsByxan som klarar det mesta

Norrøna är ett norskt företag som grundades redan 1929 och som tillverkar friluftskläder samt utrustning. Det har ägts av samma familj sedan det grundades och sedan starten har deras riktning varit att alltid söka efter bästa gällande teknologi och att skapa produkter med hög prestanda. De tre ledorden som genomsyrar Norrønas verksamhet är kvalitet, funktionalitet och design. Norrøna tillverkar plagg och utrustning för aktiviteter som utförsåkning, vandring och bergsexpeditioner till Mount Everest.

Norrona Norvala Svalbard Flex1 är den uppdaterade och förbättrade versionen av Norrønas mest populära utomhusbyxor som fungerar över hela året. Det mjuka softshell Flex1-materialet kombinerar utmärkt andningsförmåga, skydd och hållbarhet, samtidigt som de erbjuder rörelsefrihet och komfort. De här vandringsbyxorna har ett klassiskt snitt och flera fickor med dragkedja, en skohake och möjligheten att anpassa midjebredd och ankelstorlek.

En Norrøna Svalbards starkaste egenskap är dess breda användningsområde; allmänna utomhusaktiviteter, vandring, bergsklättring, längdskidåkning eller glaciärvandring klarar dom med bravur. Detta möjliggörs av att vandringsbyxan är mycket följsam i sitt strethiga material samtidigt som den andas och står emot vind och väta utan problem.

Passformen är så pass vid att du får plats med ett värmande baslager under utan att de är pösiga. De ledanden snitten i designen gör att du inte behöver hålla tillbaka när du tar stora kliv eller är ute i längdskidspåren.

Det här en vandringsbyxa med hög prestanda som trots sina många funktioner och attribut inte väger mycket alls. Helt klar den bästa vandringsbyxan för dig som lever ett aktivt liv med många intressen och hobbys.

3. Houdini Daybreak Pant

Houdini Daybreak svarta friluftsbyxor, skalbyxor friluftsbyxor
4/5

+ Made to move-design
+ Diskret design
– Få funktioner

- En vandringsbyxa för alla tillfällen

Houdini är ett svenskt varumärke som tillverkar kläder och produkter inom outdoor-segmentet. Deras utbud är komplett med allt från underställ till skaljackan. Houdini ligger alltid i framkant gällande design, funktion och hållbarhet. Deras vision är att det ska vara möjligt att uppleva naturen till fullo och samtidigt ha kul utan att påverka miljön negativt.

Houdini Daybreak är en vandrings och allroundbyxa tillverkad i Prime Ripstop™-material. Ripstop är ett tyg med en matt, slät yta som står emot slitage mycket bra trots den tunna och mjuka känsla. Värt att nämna är också att det här materialet är helt återvinningsbart och gjort av 38% återvunna fibrer. Det  slitstarka tyget är även vindtätt och har god andningsförmåga. 

De här vandringsbyxorna är behandlade med DWR vilket gör den vattenavvisande. DWR-behandlingen för just den här byxan är fri från flourkarboner vilket gör det till ett bra alternativ för den medvetne konsnumenten. De följsamma egenskaperna gör den här byxan till ett bra alternativ för t.ex. cykling och klättring utöver vandring.

Då det här är en softshellbyxa utan membran är det viktigt att man sköter dom noga och på rätt sätt. Dess vandringsbyxor ska du helst vädra efter använding, förutsatt att de inte är riktigt smutsiga. Om de tvättas för frekvent kan byxornas andningsförmåga försämras nämligen.

Det speciella med Houdini Daybreak är att de är gjorde i ”made to move”-design vilket innebär att byxorna utgår från en kropp i rörelse, redan på mönsternivå. Detta skapar en följsam byxa som är väldigt behaglig att röra sig i. Det här är absolut de bästa vandringsbyxorna om du vill kunna bära byxorna både ute i naturen som till vardags då de har en mycket diskret design.

4. Klättermusen Gefjon Pants

Klättermusen Gefjon Pants M's bästa friluftsbyxorna 2020 funktionsbyxa
3.8/5

+ Mycket god rörelseförmåga
+ Snygg modern design
– Ovant med den tighta passformen till en början

- Vandringsbyxan för den moderne vandraren

Klättermusen är ett svenskt friluftsvarumärken som härstammar från Åre. Närheten till naturen har gett varumärket de bästa förutsättningarna för att utveckla sina produkter. Komfort och design står i fokus och produkterna håller en väldigt hög nivå som står emot både stormar och ösregn. Klättermusens jobbar hårt för att minimera produktionens miljöpåverkan, dels genom att använda sig av återvunna material men också genom produktionens alla led ha miljön i åtanke. Högkvalitativa produkter med lång hållbarhet får du när du köper något från Klättermusen.

Klättermusen Gefjon Pants är en av Klättermusens mest populära vandringsbyxor. Det är en mycket praktiskt byxa som erbjuder ett robust skydd, lite värme, ventilation och användbara fickor. Den här vandringsbyxan är en ganska tight version om man jämför med många andra modeller och ger en trimmad och aerodynamisk look.

Byxan är uppbyggd av två olika tyger som båda är vattenavvisande. Bomull och spandex. Den här vandringsbyxan har designat med så kallad kilskärning för att få en rörligare byxa som man lätt kan ta sig fram i. Byxan är utrustad med fyra fickor, bältesöglor och en lättåtkomlig benficka med integrerad mobilficka.

Designen och kombinationen av de två tygerna gör den här vandringsbyxan mycket följsam och passar perfekt vid vandring när du rör dig över med utmanande terräng. Byxorna klassas som klättringsbyxor men fungerar lika bra till dagsvandringen eller helgäventyret.. Är du på jakt efter en tightare modell med hög rörlighet är detta de bästa vandringsbyxorna för dig. Är du miljömedveten är de här byxorna fria från flourkarboner vilket vi uppmuntrar och tycker om mycket!

5. Nordfjell Explore Pro Pant

Nordfjell Explore Pro Pant bästa friluftsbyxorna 2020 funktionsbyxa
3.6/5

+ Prisvärda
+ Slitstarka
– Ej vindtäta

- mycket vandringsbyxa för pengarna

Nordfjell är ett skandinaviskt friluftsmärke som erbjuder kläder och produkter till ett bra pris. Nordfjell gör friluftskläder för att tillfällen, från lägereldsmyset till ditt nästa stora äventyr och hjälper dig att möta naturen på dess egna villkor. Nordfjell handlar om genuina kvalitetsprodukter som är hållbara, prisvärda och med en avskalad design.

Nordfjell Outdoor Pro är en slitstark friluftsbyxa tillverkad i 65% polyester och 35% bomull och passar bra till trädgårdsarbetet likväl som helgturen. Dessa byxor är försedda med stretchmaterial och vattentäta förstärkningar vid rumpa, knä och insida vader. Detta bidrar förutom skydd mot väta en bra rörelseförmåga som göra tt du med lätthet tar dig runt i skog och mark.

Ventilationspaneler löper längs båda benen och ger byxan god ventilationsförmåga. Två rejäla benfickor finns på framsidan av låren och erbjuder bra förvaringsmöjlighet för såväl kompass som karta. Byxorna är även utrustade med en speciell mobilficka vilket är ett välkommet attribut i en vandringsbyxa. Midjan är justerbar med hjälp av två spännen, bälteshällor finns samt justerbara benslut för yttersta komfort.

Om du inte vill lägga några stora summor är Nordfjell Outdoor Pro de bästa vandringsbyxorna för dig. Det är en mycket prisvärd vandringsbyxa med robust känsla som erbjuder de viktigaste egenskaperna man söker i en byxa.

Fler recensioner

höglöfs tarius +6 prisvärd och bra sovsäck med justeringsmöjligheter bästa friluftsutrustningen 2020

SOVSÄCKAR

Vi har testat de 3 bästa sovsäckarna för vandring och friluftsliv 2022

Jackor

Vi har testat de 5 bästa jackorna för vandring och friluftsliv 2022

Tält

Vi har testat de 3 bästa tälten för vandring och friluftsliv 2022

VID VAL AV VANDRINGSbyxor SKA DU TÄNKA PÅ:​​

Vandringsbyxans passform

Det viktiga med en vandringsbyxa är att den sitter skönt då du kommer förmodligen röra dig mycket under en längre period i dom – något de bästa vandringsbyxorna alltid lever upp till. Se till att det inte sitter för hårt i midjan, välj då hellre ett par med bältesöglor så du kan ha ett skärp. Du vill inte att byxorna glider ner över rumpan så du tvingas gå och dra upp dom stup i kvarten. Välj ett par byxor med stretch för största komfort och var noga med att dina vandringsbyxor inte har metallspännen eller andra flärpar som kan skava mot t.ex. ryggsäcken. Vissa väljer en byxa som är lite kortare så de ska slippa att det korvar sig nere vid kängorna. Generellt kommer byxor i alla storlekar och former så var noga med att anpassa valet efter just din kroppstyp.

Vandringsbyxans FUNKTIONer

Ett par vandringsbyxor kan ha ett flertal olika funktioner och det är upp till dig att välja vad som passar just dig bäst. Många vandringsbyxor är till exempel utrustade med benfickor som kan vara en trevlig detalj under vandringen, här kan du förvara mindre saker som du behöver komma åt snabbt och smidigt som kompass, karta eller kanske en kniv. Ungefär som att det kan vara skönt att komma åt regnstället smidigt och snabbt i din ryggsäck.

En del byxor har vad man kallar ”förböjda knän” vilket gör byxan smidigare och mer följsam vilket kan vara skönt för en längre vandring. Du kanske inte kommer använda bälte men en byxa med bältesöglor kan vara ett bra val då öglorna kan användas för att fästa saker, som till exempel vattenflaska eller en knivslida. Som vi nämnde i inledningen är den vanligt med vandringsbyxor som enkelt går att göra om till kortbyxor med hjälp av en dragkedja. Detta för att kunna ventilera vid varmare vandringar och klimat, detta kallas zip off-byxor. Finns även byxor med ventilationsdragkedjor som öppnar upp byxan på lämpliga ställen för att få in luft.

Majoriteten av alla vandringsbyxor har förstärkning vid knän och rumpa just för att slitaget är som störst där. Detta är även områden som utsätts för väta då du kanske ställer dig på knä eller sätter dig på en blöt sten. Då kan det vara bra att ha byxor utrustade med vattentäta paneler. Sådana paneler är även ett vanligt attribut på underbenen då vandring ofta sker i daggvått gräs. Vandring kan vara krävande och ibland behöver man ta ett längre steg eller kanske ett skutt, då kan det vara skönt med byxor som har stretchpaneler, just för att byxan ska bli mer följsam och inte vara ett hinder. 

vandringsbyxans material

Det finns tre huvudkategorier när det kommer till material i vandringsbyxor; softshell, bomullsblandning och vattentätt. En byxa i softshell är gjort i ett syntetiskt material som i regel ger en slitstark byxa i smidigt material som är bra på att transportera bort fukt. Det som många uppskattar med just softshell-byxan är att den är lätt och smidig samt torkar snabbt. Ett utmärkt plagg att packa ner i ryggsäcken då det tar lite plats också. Något man ska vara noga med vi val av en byxa i softshell är att kolla om den är vindtät, det skiljer sig nämligen från modell till modell. Två praktiska saker man ska veta om softshell är att det är ett material som ska tvättas ofta så det inte förlorar sina funktioner samt att det är ett lättantändligt material. Så håll avståndet till elden om kvällarna!

En vandringsbyxa i bomullsblandning är en tjockare variant som är väldigt slittålig och gör sig bra i snårig och stenig terräng. Bomull har bra andningsförmåga så en sån här byxa gör sig enkelt av med överflödig kroppsvärme och det tjocka tyget skyddar lite extra mot mygg och knott som helt klart kan förekomma ute i de svenska skogarna. De bästa vandringsbyxorna för dig som inte klarar av insekter är helt klart bomull med andra ord. Om du impregnerar dina bomullsbyxor blir dom dessutom vattenavvisande. Viktigt att inte tvätta dina vaxade byxor för ofta utan borsta och vädra hellre ur byxan ordentligt. Nackdelen med en bomullsbyxa är att den torkar långsammare än softshell samt väger mer.

En vatten,- och vindtät vandringsbyxa är tillverkad med olika membran, den mest välkända sorten är Gore-Tex, och används främst som skalplagg och dras exempelvis på utanpå ett par andra byxor. Till skillnad från en galonbyxa så är dessa plagg inte helt vattentäta utan snarare vattenavvisande. Se till att kolla på den så kallade vattenpelaren, ett mått som visar hur mycket vatten plagget klarar innan det rinner igenom. Många vattentäta byxor är behandlade med DWR (Durable Water Repellant), precis som de flesta jackorna vi skrivit om här. DWR gör att vattnet pärlar sig och rinner smidigt av byxan. Om du väljer en byxa med DWR-behandling, se då till att det är DWR utan flourkarboner då det är skadligt både för djur och natur!