Bästa vandringsjackan 2O22

Vandringsjackan är det yttersta lagret och ditt främsta skydd mot väder och vind. Därför kan det vara värt att tänka till en extra gång innan ditt köp så du får den bästa vandringsjackan för rätt tillfälle. En vandringsjacka som är vind och vattentät kommer man oftast långt med men som så oftast så finns det såklart alternativ för olika typer av vandringar och situationer. 

jackan är ditt yttersta skydd

Vilka egenskaper ska en vandringsjacka, eller skaljacka som dom oftast kallas, ha? Den här typen av jacka kan även gå under namnet friluftsjacka men på den här sidan har vi valt att samla dom under just termen vandringsjacka. De flesta kan användas till mer än vandring som t.ex. skidåkning eller löpturen vilket gör det till en bra investering.

En bra vandringsjacka i t.ex. Gore-Tex är att rekommendera vid längre vandringar i områden där väder och vind är kärvare. Vi som varit ute på vandringar vet hur snabbt vädret kan slå om och att det kräver mer av din jacka. Om man rör sig i områden där detta är vanligt är det viktigt att ha en vandringsjacka som både är värmande, har god andningsförmåga samt är vatten och vindtät. Några av de egenskaper den bästa vandringsjackan har enligt oss.

När det kommer till vandringsjackor kan det snabbt bli väldigt tekniskt. Termer som vattenpelare (ett sätt att mäta hur vattentåligt tyget är), tejpade sömmare och Gore-Tex används flitigt och beroende på vart du ska röra dig kan det vara bra att ha koll på dess. En av de viktigaste sakerna att ha koll på är däremot den beprövade lager på lager-principen – ett knep som man kommer långt på! Vandringsjackor är i regel ganska tunna så se till att ha ett bra underställ och minst ett mellanlager under din vandringsjacka. Detta är även ett utmärkt och enkelt sätt att själv kunna ventilera och reglera din kroppstemperatur genom att ta bort eller addera lager.

1. Norröna Falketind Gore-Tex Jacket

norrøna falketind gore tex jacket vind vattentålig bästa friluftsjackan 2020
4.8/5

Klassisk design med moderna funktion
+ Brett användningsområde
– Något högre prislapp

- Bäst i TEst! En vandringsjacka för alla tillfällen och utmaningar

Norrøna är ett norskt företag som grundades redan 1929 och som tillverkar friluftskläder samt utrustning. Det har ägts av samma familj sedan det grundades och sedan starten har deras riktning varit att alltid söka efter bästa gällande teknologi och att skapa produkter med hög prestanda. De tre ledorden som genomsyrar Norrønas verksamhet är kvalitet, funktionalitet och design. Norrøna tillverkar plagg och utrustning för aktiviteter som utförsåkning, vandring och bergsexpeditioner till Mount Everest.

Norrøna Falketind Gore-Tex Jacket är en mycket mångsidig vandringsjacka som gör sig bra under årets alla årstider och utmaningar. Det här är en vandringsjacka som är gjord i ett trelagers Gore-Tex-tyg vilket gör den vatten och vindtät och alla dragkedjor och sömmar är vattentäta. Jackan har en rad funktioner som alla är genomtänkta ur användnings och designsynpunkt. Våra favoriter är de asymmetriska slagen gör att inte regn eller snö tar sig in vid handlederna, mobilfickan som skyddar mobilen från fuktskador och att man kommer åt alla fickor när man har en ryggsäck med höftbälte på sig. En väl tilltagen huva gör också att du får plats med en hjälm vid klättring eller skidåkning.

Den här vandringsjackan har en lös passform som bidrar till ett skönt luftflöde i varmare klimat. Vid kyligare temperaturer kan passformen regleras med dragskor och kardborreband för att behålla kroppsvärmen bättre.

Norrøna Falketind är en mycket slitstark jacka som håller för hårda påfrestningar och tag. Eftersom det tillämpar en 3-lagerskonstruktion där membranet är laminerat till fodret på ena sidan och även till yttermaterialet på andra sidan. Detta gör att jackan står emot vassa grenar och slitage mot en bergsvägg vid klättring bättre än många andra vandringsjackor på marknaden.

Det lite högre priset är välmotiverat då det här är den bästa vandringsjackan vi testat och att den går alldeles utmärkt att använda året om i alla möjliga olika situationer. Från skidsemester i alperna till en regnig dag i stan.

2. Peak Performance Vislight C Jacket

PEAK PERFORMANCE VISLIGHT C JACKET unika funktioner snygg design
4.4/5

+ Unika funktioner
+ Snygg design
– Hög prislapp

- En högteknologisk vandringsjacka som sticker ut

Peak Performance grundades i Åre 1986 med målet att göra revolutionerande skidkläder. Innovation ligger till grunden för Peak Performance arbete och stil förenas med funktion för ett aktivt liv. Peak Performance är skandinaviens största klädmärke inom funktionellt sportmode och erbjuder kläder inom bland annat skidåkning, friluftsliv, golf och träning. 

Peak Performance Vislight C Jacket är en vandringsjacka gjord av Gore-Tex C-knit vilket gör den både vatten och vindtålig kombinerat med en mycket god andningsförmåga. Jackan har ventilationsdragkedjor som gör att du lätt kan reglera kroppstemperaturen och stretchpanelerna på ryggen gör att jackan är mycket följsam och bekväm. Det är en mångsidig skaljacka och funkar lika bra till avancerade vandringar som enklare dagsturer.

Några funktioner som sticker ut är att huvan har dräneringsplatå och en hjälm ryms under huvan vid exempelvis klättring. Jackan har bekväma tumhål vid ärmarnas slut och vattenavstötande dragkedjor En stor panel vid dragkedjan fästs med magneter och ger en robust känsla över bröstet. Den snygga designen gör att den här jackan sticker ut utan att bli vräkig. Stil och funktion kombinerat på allra bästa sätt vilket gör det här till den bästa vandringsjackan för dig som gillar att sticka ut.

3. Lundhags Mylta Jacket

LUNDHAGS MYLTA JACKET slitstark och prisvärd vandringsjacka
4.2/5

+ Robust
+ Bra ventilation
– Ej vattentät

- VandringsJackan för dig med krav på hög prestanda

Lundhags är ett friluftsvarumärke från Jämtland i Sverige som sedan 1923 tillverkar högkvalitativa produkter i klassisk skandinavisk design. Grundaren Jonas Lundhags ambition var från början att erbjuda kängor som skulle hålla en livstid. Den ambitionen om hållbarhet och funktion finns kvar än idag och är kärnan i Lundhags filosofi.

Lundhags Mylta Jacket är en hybridjacka som kombinerar skaljackans vädertålighet och softshell-jackans mjuka rörlighet. Jackan är tillverkad i Lundhags egna PolyCotton som utgörs av ekologisk bomull och återvunnen polyester. Den här vandringsjackan är utrustad med stretchpanel i ryggen och på armbågarna för att öka rörligheten. Mylta har även förböjda ärmar för att maximera komforten. På framsidan finns två stora handfickor som har integrerad ventilation som kan öppnas upp för att få ett skönt luftflöde kring kroppen.

Jackans främsta fördelar är dess låga vikt vilket gör den enkel att packa med sig. Mylta är en vindtät vandringsjacka med bra prestanda med tillräckliga funktioner ställt mot priset. Nackdel med Lundhags Mylta är att den inte är vattentät.

4. The North Face Resolve Jacket

The North Face M Resolve Jacket
4.1/5

+ Lätt
+ Bra mot vind och regn
– Få funktioner

- Den mest prisvärda vandringsjackan

The North Face är ett amerikansk varumärke som startade som en begsklättrarbutik i San Fransisco på 60-talet. Under 70-talet började varumärke profilera sig inom vildmarksexpedition vilket än idag är synonymt med varumärket. Man tillverkar kläder och produkter inom livsstil och outdoorsegmentet.

North Face Resolve är en mjuk, lätt och vattentät vandringsjacka med god andningsförmåga som gör sig bra både i skogen och i staden samt skyddar dig mot regn och kyla under vintersäsongen. Med rätt lager under är det här en allroundjacka som passar bra även i skidbacken vilket kan vara bra att ha i åtanke och i slutändan spara lite pengar i slutändan.

DryVent-tygets två lager motstår regn väldigt bra, avvisar fukt från insidan tack vare nätfodret, har förseglade sömmar och håller dig torr hela tiden. Denna vandringsjacka har en justerbar huva med hakskydd och krage med mjukt foder. Dragkedjan är vattentät, handfickorna har dragkedja och ärmslut är elastiska så att varken vind, vatten eller kylan släpps in. DryVent™-tyg stöter bort svett och avvisar snö samt regn så att du förblir torr hela dagen.

Det här är en vandringsjacka som främst är till för att hålla regn och vind ute, vilket den gör bra. Jackan är lätt och passar perfekt att dra fram ut ryggsäcken när vädret slår om. Prislappen är bra och jackans stilrena design gör att den kan användas både till vardags och till helgturen. Helt enkelt den bästa vandringsjackan om man vill kunna använda den till jobbet likväl som till vandringen eller skidbacken!

5. Bergans Slingsby Lt Softshell Jacket

bergans softshell jacket vind och vattentät som väger lite bästa vandringsjackan 2020
3.6/5

+ Lätt
+ Tar nästan ingen plats
– Ingen hua

- VandringsJackan som väger minst

Bergans är en norsk producent av friluftskläder och produkter. Bergans grundades redan 1908 och har sedan dess varit med och utvecklat branschen. Bergans utvecklade den första ramryggsäcken och har bl.a. utrustat Amundsen på hans expeditioner.

Slingsby LT är en extremt lätt, vindtät softshelljacka i hybrid material som passar perfekt under de varmare månaderna eller som lager under en varmare jacka under vintern. Den här vandringsjackan är tillverkad i ett 4-vägs stretchmaterial som bidrar till maximal rörelsefrihet och komfort. Jackan har hög andningsförmåga vilken gör den till ett bra alternativ för sommarhalvåret.

Jackans mest utsatta delar har vind och vattenavvisande tyg och det här är en jacka med minimal vikt vilket bidrar till låg packningsvolym. Ihoprullad blir den något större än en knuten näven vilket gör att den nästan alltid ryms i packningen. Den här vandringsjackan saknar huva vilket kanske får vissa att rynka på näsan men den snäva kragen skyddar bra från vind och kall luft. Den här vandringsjackan har inga extra ventilationsöppningar men man kan öppna fickorna som och på så sätt få in luftflöde då dessa är i nät

Bergans har designat den här jackan med vandring och även klättring i åtanke då konstruktionen av framfickorna är gjorda så att de inte stör en klättersele eller höftbältet när du bär ryggsäck. Plus också för att kortan är något kortare framtill vilket förhindrar höftrörelserna vid vandring samt att armbågarna är ledade för extra rörelsefrihet.

Det här kan tyckas vara en enkel jacka men den har så pass väl genomtänkt design att den känns avancerad och dyrare än va den är. Det är också den bästa vandringsjackan för dig som ställer krav på packvolym och vikt.

Fler recensioner

Ryggsäckar

Ett test där vi behandlar allt från prisklass till hållbarhet och utseende.

Tält

Hoppas det inte regnar in för då blir du blöt! Förtält är ett alternativ!

Vandringsskor

Torra fötter och skavsårsfritt ska det vara när det kommer till kängor!

VID VAL AV VANDRINGSjacka SKA DU TÄNKA PÅ:​​

vandringsjacka, SKALJACKA ELLER FUNKTIONSJACKA?

En skaljacka och en funktionsjacka blandar folk ofta ihop trots att de har olika egenskaper. Vilken är den bästa vandringsjackan för just din vandring? En skaljacka är vind och vattentät och funkar vanligtvis bra under årets alla fyra årstider. Precis som man hör på namnet är skaljackan det yttersta skalet som skyddar mot väder och vind. Beroende på årstid handlar det om att tillämpa lager på lager-principen och antingen skala av eller på, pris som med vissa skalkängor. Prismässigt kan en skaljacka pendla från högt till lågt och handlar det om en enklare variant till sommarvandringen kan man komma ganska billigt undan med en skaljacka för den erfarne med Gore-Tex kan gå på många tusenlappar.

En funktionsjacka är en betydligt varmare jacka än skaljackan och används oftast i kombination med just skaljackan. En funktionsjacka är i de allra flesta fall gjorda av antingen dun eller syntet vilka båda har olika egenskaper. Dun är mer miljövänligt, kräver mindre packvolym och värmer i regel bättre medan en funktionsjacka i syntet står emot fukt bättre och är aningen billigare. Funktionsjackor har på senare år blivit ett trendigt plagg som används till vardags av många så det kan vara en investering för mer än vandringen. En funktionsjacka i Gore-Tex gör jackan vatten och vindtät och gör att du kan klara dig bra utan en skaljacka.

Vandringsjacka vs. VIND OCH VÄTA

En bra vandringsjacka ska stå emot både vind och väta bra. Att bli blöt kan snabbt göra din vandring till en pina och om vindarna går rakt igenom ditt plagg riskerar du att snabbt bli nedkyld. Hur bra ett plagg står emot väta kan enkelt kollas på plaggets s.k. vattenpelare. Det är ett mätverktyg för att ta reda på hur väl materialet håller ute väta. Måttskalan är i millimeter och brukar ligga mellan 1000 mm och 45000 mm. Man brukar säga att för en enkel vandring i duggregn räcker det med 3000 mm, som också är gränsen för vattentätt, men att det kan vara bra att välja en jacka med vattenpelare från 5000 mm för att vara på den säkra sidan och få ett mer användbart plagg.

Värt att ha med i beräkningen är att ju högre vattenpelare desto sämre andas membranet och tillika jackan. Så det gäller att göra en avvägning utifrån dina ändamål, precis som vid val av exempelvis vandringsbyxor eller vandringsryggsäck. Jackor med denna typ av tjockare membran är oftast utrustade med tejpade sömmar. Det är helt enkelt att man förstärkt området kring sömmarna då detta är de mesta utsatta områdena.

vandringsjackans ANDNINGSFÖRMÅGA

Vägen till att hitta den bästa vandringsjackan för just dig kan va att välja en vandringsjacka med god andningsförmåga. Det gör det inte bara behagligare utan är också ett bra skydd mot att frysa. När svett kyls ner finns det risk för att man blir sjuk och i värsta fall kan man få hypotermi. Se därför till att välja en jacka som andas.

Precis som med skyddet mot väta, som mäts i vattenpelare och som du kan läsa om här ovan, finns det en måttenhet för hur väl ett tyg andas. Det mäts i hur många gram vatten en kvadratmeter tyg släpper ut under ett dygn. Ju högre siffra desto mer fukt släpps ut. Detta kan vara bra att hålla koll på även om nästan hälften av den fukt vi släpper ifrån oss i from av svett försvinner ut genom halsöppningen och övriga öppningar. Just därför väljer många jackor med fler dragkedjor som kan öppnas i t.ex. armhålorna för att få extra ventilation.