bästa vandringsryggsäcken 2O22

Vid valet av den bästa vandringsryggsäcken ska du tänka på några av de saker som vi listat längre ner på den här sidan. Vandringsryggsäcken är som ett hem i miniformat under din vandring och det är i den du har allt från mat till ombyte och tält. Rätt vandringsryggsäck kan göra göra ditt äventyr till ett sant nöje men vid fel val kan din upplevelse bli mindre njutbar så se till att välja med noggrannhet och eftertanke!

VandringsRyggsäcken - ditt mobila hem

Det finns många faktorer som spelar in för att hitta den bästa vandringsryggsäcken. Från att packa rätt, vilken terräng du kommer röra dig i, till att justera höftbälte och axelband har stor inverkan i slutändan. Just att packa rätt är en hel vetenskap men med rätt tips och teknik kan man få en tung väska att kännas lättare faktiskt och därför har vi har sammanställt några korta men bra tips för just detta längre ned.

Beroende på längden av din vandring eller resa bör din vandringsryggsäck anpassas efter detta. Ska du ut på en dagstur eller kommer du vara borta i veckor? En stor ryggsäck tar många liter men då också många kilon. Tyvärr finns inte den perfekta vandringsryggsäcken och om du väljer en vandringsryggsäck som ska täcka många olika behov får du vara beredd på att kompromissa. Det viktigaste i slutändan att du hittar den bästa vandringsryggsäcken för just din kroppstyp. Även om man lätt stirrar sig blind på design och prislapp så är tumregeln att funktion går framför allt!

1. Lundhags Gnaur 60 RS

LUNDHAGS GNAUR 60 RS VANDRINGSRYGGSÄCK
4.8/5

+ Många funktioner
+ Lång livslängd
+ Sitter otroligt bra

BÄST I TEST! VANDRINGSRYGGSÄCKEN SOM ÄR EN INVESTERING FÖR LIVET​

Lundhags är ett friluftsvarumärke från Jämtland i Sverige som sedan 1923 tillverkar produkter högkvalitativa produkter i klassisk skandinavisk design. Grundaren Jonas Lundhags ambition var från början att erbjuda kängor som skulle hålla en livstid. Den ambitionen om hållbarhet och funktion finns kvar än idag och är kärnan i Lundhags filosofi.

Vid en första anblick ser Lundhags Gnaur 60RS ut att vara en enkel typ av vandringsryggsäck men sanningen är att det är en toppmodern ryggsäck packad med många funktioner. Stor frontöppning för enkel åtkomst av ditt innehåll, vadderat höftbälte, höftstabilisator, elastiska sidopaneler, separata utrymmen med skiljevägg, plats för fästning av tält mm. En finurlig liten detalj vi uppskattar är att att det finns ett fäste för att haka på mindre Lundhags-ryggsäckar om du behöver extra utrymme.

En av ryggsäckens styrkor är att du med lätthet kan anpassa ryggsäcken efter just din kropp. Det är smidigt att ändra ryggsäckens rygglängd och axelbredd efter dina mått och de generöst vadderade axelremmarna och höftesbältet bidrar till extra komfort samt bidrar till att ryggsäcken förblir bekväm efter flera dagars vandring.

Med ett rejält duktyg, LundhagsPolyCotton-material, och i stort sett oförstörbaraaluminiumspännan är det här en vandringsryggsäck som är gjord för att hålla länge. Extra plus för att många delar i ryggsäcken är utbytbara och gör att den lätt kan repareras och får således längre livslängd.

Lundhags Gnaur 60RS är en premium-ryggsäck som är tillverkad för att hålla en livstid. Om du letar efter en vandringsryggsäck som ska användas mycket och under längre tid är det här ryggsäcken för dig med en rad användbara funktioner och hög bekvämlighetsfaktor. Den helt klart bästa vandringsryggsäcken som, med rätt underhåll, kan hålla i generationer.

2. NorrØna Trollveggen 50L Dri Pack

NORRØNA TROLLVEGGEN 50L DRI PACK skalbar vandringsryggsäck med aluminiumram Vid valet av den bästa vandringsryggsäcken ska du tänka på
4.5/5

+ Skalbar
+ Snygg design
+ Slitstark
– Få fack

- En Vandringsryggsäck För den äventyrslystne

Norrøna är ett norskt företag som grundades redan 1929 och som tillverkar friluftskläder samt utrustning. Det har ägts av samma familj sedan det grundades och sedan starten har deras riktning varit att alltid söka efter bästa gällande teknologi och att skapa produkter med hög prestanda. De tre ledorden som genomsyrar Norrønas verksamhet är kvalitet, funktionalitet och design. Norrøna tillverkar plagg och utrustning för aktiviteter som utförsåkning, vandring och bergsexpeditioner till Mount Everest.

Norrøna Trollveggen Dri Pack är företagets mest slitstarka ryggsäck gjord för lite tuffare vandringar i svår terräng. Det är en ryggsäck som står emot väder och vind mycket bra i sitt vattenavvisande material och med sina tejpade sömmar. Det här är en ryggsäck som klarar ev en flerdagarsvandring med bravur.

Topplocket har tre mindre fickor och är lätt att ta av. Huvudfacket kommer man åt via en öppning upptill och en i sidan vilket gör det smidigt och enkelt att komma åt sina saker. Ytterligare funktioner är att denna vandringsryggsäcken är utrustad med två fästen för isyxor och kompatibel med ett vätskesystem. Ryggsäcken är uppbygd av ett bärsystem i stark aluminium och ställs enkelt in att passa din kropp då rygglängden är justerbar.

En av ryggsäckens bästa egenskaper, förutom den snygga designen, är att ryggsäcken lätt kan förenklas och göras lättare. Detta genom att man har gjort det laminerade höftbältet avtagbart. Likaså topplocket, kompressionsremmarna och aluminiumramen går att ta loss.

Det här är den bästa vandringsryggsäcken för äventyraren som ställer krav både på hållbarhet, funktion och design men samtidigt vill kunna anpassa ryggsäcken efter tillfälle.

3. The North Face Banchee 65

the north face banchee 50 Outdoor vandringsryggsäck 50 L Vid valet av den bästa vandringsryggsäcken ska du tänka på
4.2/5

+ Väldigt lätt
+ Bra ryggstöd
– Kan bli lite vilsen bland alla fack

- Vandringsryggsäcken För den organiserade

The North Face är ett amerikansk varumärke som startade som en begsklättrarbutik i San Fransisco på 60-talet. Under 70-talet började varumärke profilera sig inom vildmarksexpedition vilket än idag är synonymt med varumärket. Man tillverkar kläder och produkter inom livsstil och outdoorsegmentet.

The North Face Banchee är en ganska typisk vandringsryggsäck men med två saker som sticker ut. Det första är dess låga vikt på 1,5 kilo, trots sina många funktioner, och den andra är den krökta ramen som erbjudar extra bra stöd i ländryggen.

Den här vandringsryggsäcken är uppbyggd av ett stort huvudfack utan avdelande funktioner. Det kan bli svårt att få in en sovsäck eller ett tält i det här facket då den krökta ramen gör det svårt. Dessa kan dock packas på utsidan med hjälp av ryggsäckens remmar. I övrigt har den här vandringsryggsäcken ett topplock med goda förvaringsmöjligheter, här får man även plats med en hjälm. Axelbanden är bekväma och höftbältet likaså, även om det var lite styvt till en början. Höftbältet på The North Face Banchee 50 använder det som TNF kallar Optifit vilket gör att höftbältet kan anpassas till olika höft- och midjestorlekar. Fyllningen i höftbältet är väl tilltagen vilket står bra emot tyngre belastningar.

Ryggpanelen har mycket bra ventilationsförmåga, detta i kombination med den krökta ramen ger ett mycket bra luftflöde då ryggsäcken ”lyfts” från ryggen.

Förvaringsalternativen är många och om du inte god organisationsförmåga kan du lätt tappa bort dig och glömma vart du placerat dina saker. Stretchfickor med kompressionsremmar för förvaring mångsidig och du kan få plats t.ex. en snöspade. Två vertikala fickor kan rymma exempelvis dricksflaska eller tältpinnar vilket är en välkommen funktion. Fickorna på sidan är i grundaste laget och avsaknaden av kompressionsband gör att ryggsäcken kan kännas lite lös när den inte är fullt packad.

The North Face Banchee 50 är en vandringsryggsäck som gör sig för en 2-3 dagars lång vandring men funkar även bra för alpina turer. Detta är ett mångsidigt val som trots full packning på över 30 kilo sitter väldigt bra mot ryggen. Om du har haft ryggproblem är detta den bästa vandringsryggsäcken för dig då den erbjuder ett unikt stöd och Optifit-funktionen med justerbart midjebälte.

4. The north face terra 55

THE NORTH FACE TERRA 55 bra ryggsäck för nybörjaren med bra funktioner Vid valet av den bästa vandringsryggsäcken ska du tänka på
4.2/5

+ Priset
+ Grundläggande funktion
  Vissa detaljer känns inte genomtänkta

- Den bästa Vandringsryggsäcken För nybörjaren

The North Face är ett amerikansk varumärke som startade som en begsklättrarbutik i San Fransisco på 60-talet. Under 70-talet började varumärke profilera sig inom vildmarksexpedition vilket än idag är synonymt med varumärket. Man tillverkar kläder och produkter inom livsstil och outdoorsegmentet.

The North Face Terra 55 är en ryggsäck som är perfekt för dig är nybörjare eller en erfaren vandrare som letar efter en enkel väska utan krusiduller. Det är inte den lättaste, snabbaste eller snyggaste ryggsäcken men den är enkelt, mångsidig och erbjuder bra funktioner. Terra 55 har smala axelband och rikligt stoppad bakpanel vilket kan vara skönt för de som är nybörjare och ovana vid att bära ryggsäck.

Ventilationen i ryggplattan är inte den bästa så det blir svettigare än med andra liknande modeller.  Axelbanden är bra vadderade och formade för att undvika skavsår vid armhålorna. Höftbältet är betydligt enklare i sin utformning än andra väskor med bidrar inte till obehag utan fyller sitt syfte. Enklare inställningar går att göra utefter överkroppslängden och vilket bidrar till att ryggsäcken sitter där den ska under längre vandringar.

Precis som många andra vandringsryggsäckar så har Terra 55 flera öppningar till huvudfacket vilket är en uppskattat detalj. Däremot kommer vissa remmar i vägen och om du har fäst saker i dom måste dessa tas bort innan du kan öppna väskan. Terra 55 erbjuder en hel del förvaringsutrymmen men vissa av de yttre fickorna är för grunda för att de ska kännas användbara.

Sammantaget är Terra ett ganska enkel vandringsryggsäck med grundläggande funktioner – vissa är användbara, andra inte. Det här är en vandringsryggsäck som sitter bra och erbjuder alla nödvändiga designfunktioner för en flerdagsvandring. Det attraktiva priset är ett stort plus och för nybörjaren är det här den bästa vandringsryggsäcken då den allt man behöver utan att man ska behöva spendera en förmögenhet.

5. Osprey Kestrel 58L

Osprey Kestrel 58 vandringsryggsäck Skön vandringsryggsäck med 58 liters packvolym
3.5/5

+ Robust
+ Sitter bra
  Mycket fack och remmar som kan vara lite rörigt

- Den mest ROBUSTA vandringsryggsäcken

Ospreystartade i Kalifornien 1974 med en symaskin, en uppsjö av idéer och en tro på att att designa och tillverka nyskapande ryggsäckar av högsta kvalitet. Produkterna idag från Osprey förmedlar samma banbrytande känsla som då. De används uppe på de högsta bergen, de mest avlägsna öarna och allt däremellan.

Osprey Kestrel en robust och mångsidig ryggsäck som klarar det mesta, vare sig du ska campa eller vandra i skogen. En av de bästa funktionerna i den här vandringsryggsäcken är dess robusta bärsystem, Ospreys AirScape-panelsystem, i kombination med ett väl tilltaget höftbälte och stabila sidopaneler. Alltså ett bra alternativ för dig som ställer krav på en stabilare produkt. 

Den här vandringsryggsäcken har ett midjebälte som är justerbart vilket gör att det smidigt kan anpassas efter din kroppstyp. Bärsystem är mycket avancerat och går utmärkt att ställa in efter din längd.  Runt om ryggsäcken finns kompressionsband som kan dras åt om ryggsäcken inte är fullpackad. En uppskattad funktion då innehållet hålls bättre på plats vilket leder till att vandringsryggsäcken sitter stabilare på ryggen när du rör på dig. De så kallade Stow On The Go-remmarna på sidan erbjuder förvaring till vandringsstavarna och övriga remmar till exempelvis isyxan.

Frontfacket går att öppna framifrån och därinne finns ytterligare kompressionsremmar som gör att packningen kan tryckas till extra. Detta bidrar till mer utrymme samt stabilare packning. Övriga funktioner värda att nämna är stretchfickan på framsidan, bröstrem med visselpipa och det invändiga facket för vätskesystemet. 

Det här är den bästa vandringsryggsäcken om du bara behöver en robust väska med många funktioner och ställer höga krav på din ryggsäck. Den snygga designen och de många funktionerna gör det här till en vandringsryggsäck som passar många olika tillfällen!

Fler recensioner

Jackor

Vi har testat de 5 bästa jackorna för vandring och friluftsliv 2022

Tält

Vi har testat de 3 bästa tälten för vandring och friluftsliv 2022

Vandringskängor

Vi har testat de 5 bästa vandringskängorna för vandring och friluftsliv 2022

VID VAL AV VANDRINGSRYGGSÄCK SKA DU TÄNKA PÅ:​

Vandringsryggsäckens Kapacitet

För att hitta den bästa vandringsryggsäcken för just dig är det bra att börja i rätt ända: Hur stor kapacitet ska din vandringsryggsäck ha? Det beror helt på längden av din resa och vilken typ av resa det är. Ska du ut på en dagsvandring eller ska du vara borta upp emot en vecka är skillnaden stor. I stora drag gäller 15-30 liter för en dagstur, 30-60 liter för en helgtur och 60-90 liter för en veckas vandring. Om du ska sova i tält och laga mat på campingkök kommer detta sluka en hel del utrymme och om du sover i stuga kan du helt klart gå ner i kapacitet.

Kommer du bära med dig elektronik i form av exempelvis kamera, blixtar och stativ kan det vara bra att kika efter en ryggsäck med bra eller speciell plats för detta. Vissa ryggsäckar har majoriteten av sin kapacitet i huvudfacket medans vissa fördelar utrymmet till ett stort och flera mindre fack. Det är oftast en fråga om smak men för t.ex. fotoentusiasten kan en ryggsäck med flera fack vara ett bra alternativ. Glöm inte att har du en för stor ryggsäck så kommer du förmodligen fylla den med onödiga saker som kommer göra vandringen jobbigare och långsammare. Väljer du en för liten kanske du inte får med viktiga saker som förbandslåda.

VANDRINGSRYGGSÄCKens passform

När du valt kapacitet gäller det att hitta en ryggsäck som har passform efter hur just din kropp och hur den är formad. Har du lånat någon annans ryggsäck någon gång blir det tydligt hur olika vi är byggda. Ryggsäcken du väljer ska därför matcha väl överens med din kroppstyp. När du väljer ryggsäck ska du mäta din ryggs längd, här gör många felet att de går enbart efter sin längd. Ryggen mäter du från översta ryggkotan till höften. En av de viktigare delarna på ryggsäcken som ska sitta bra är höftbältet, det är den del som både avlastar axlarna och ger dig bättre balans. Se också till att axelremmarna fördelar tyngden över hela axeln och inte bara den främre. 

VANDRINGSRYGGSÄCKens Funktioner

Det finns en uppsjö med funktioner att välja till din ryggsäck. Olika modeller och olika varumärken gör att utbudet är väldigt stort, precis som med all friluftsutrustning nu för tiden. Här är det upp till dig och nästan bara fantasin sätter gränser för hur många fack, spännremar, dämpare eller ventilationssystem du ska ha. En övergripande funktion som kan vara bra att ta ställning till tidigt är om du vill ha sidofack eller ej. Utan sidofack blir din ryggsäck smidigare vid transport, t.ex. om du lastar av och på olika bussar, bilar och flygplan medan en ryggsäck med sidofack ger bra utrymmen för exemplevis kamera, kikaren eller annan utrustning. Fler småfack gör det också enklare att hålla reda på vart man har sina saker.

En annan funktion som kan vara bra att ta hänsyn till, framför allt om du ska vandra i svenska fjällen, är om ryggsäcken kommer utrustad med regnskydd eller ej. Detta går annars bra att köpa till som extra tillbehör. På en del vandringsryggsäckar kan man knäppa loss topplocket och använda det som en mindre ryggsäck. Något som kan komma väl till pass om man t.ex. ska göra kortare dagsturer utifrån en stuga eller ett camp. Enligt oss är inte mängden funktioner det som definierar den bästa vandringsryggsäcken utan snarare rätt funktioner. 

att Packa EN VANDRINGSRYGGSÄCK rätt

En tung packning kan kännas lättare om du packar rätt så det kan vara bra på hur du ska fylla din ryggsäck. Många gör felet att de lägger det tyngsta längst ner, som när man packar en matkasse. Sanningen är den att tunga saker ska packas närmast ryggen och helst högre upp i ryggsäcken. Packa heller inte för mycket ”bakåt” då du lätt blir baktung och din vandring kommer bli betydligt jobbigare. Välj då hellre en ryggsäck med sidofack så tyngden fördelas över hela packningen.

Att använda sig av packpåsar förenklar både packning som att snabbt hitta rätt i din ryggsäck. Vissa väljer till och med att ha olika färgar för olika påsar så de hittar ännu snabbare. Skrymmande saker som tält och sovsäck är bra att ha längst ner så det bli lätt att komma åt från den nedre öppningen. Undantaget är såklart om tältet väger mycket. Ha alltid regnkläderna, din skaljacka och eventuellt regnskydd nära till hands i packningen då vädret kan slå om på några sekunder. Om dina kläder hunnit bli blöta eller fuktiga, se då till att packa ner dom i separata påsar så övrig packning inte blir blöt. Till sist är ett av våra bästa tips att alltid packa dina saker på samma ställe så att du lätt hittar, även när det är mörkt ute!